Последвайте Гласове в Заплахата, която отдавна витае над Сърбия - преговорите

...
Последвайте Гласове в Заплахата, която отдавна витае над Сърбия - преговорите
Коментари Харесай

Проектодоклад на ЕП: Ако Сърбия не въведе санкции срещу Русия, блокираме преговорите за присъединяване към ЕС

Последвайте ”Гласове " в 
Заплахата, която от дълго време витае над Сърбия - договарянията й за присъединение към Европейския съюз да бъдат прекъснати, в случай че не наложи наказания на Русия, скоро може да се трансформира в публична политика на Брюксел по отношение на страната, написа през днешния ден белградският вестник " Вечерне новости ".

Проектодокладът за новата тактика на Съюза, препоръчан от Европейския парламент, изтече, написа вестникът и прибавя, че евродепутатите ще гласоподават текста през ноември.
Европейският парламент ще изиска от Европейски Съюз да спре договарянията, до момента в който Сърбия не се съобрази с външната политика и политиката на сигурност на Европейски Съюз, т.е. до момента в който не поддържа глобите против Москва. Това се показва в проектодоклада за новата тактика на Европейски Съюз в процеса на разширение, който представителите на Екологичен потенциал ще обсъдят в Комисията по външна политика на 13 октомври, а окончателният вид на текста ще бъде под формата на резолюция на Европейския парламент при гласоподаване, предстоящо през ноември.
Въпреки че резолюциите на Екологичен потенциал не са правно обвързващи за страните членки, нито за други европейски институции, е ясно, че тази самодейност е част от все по-силния напън върху Сърбия да изостави неутралната си позиция във връзка с руско-украинския спор, отбелязва вестникът.

Някои евродепутати първо нападнаха Белград за подписването на двугодишния проект за съвещания сред сръбското и съветското външно министерство, а по-късно европейските Социалдемократи, втората по величина група в Екологичен потенциал, желаеха да спрат договарянията със Сърбия, в случай че тя не се съобрази с Европейски Съюз глобите против Русия и оповестиха, че ще включат въпроса в идния отчет на Екологичен потенциал за разширението, напомня " Новости ".
Ще бъде записана още една опасност, за която " Новости " към този момент писа, че Сърбия може да се сблъска с отдръпване на непознати вложения, затваряне на фабрики и преустановяване на финансовата помощ от Европейски Съюз.
Сред компромисните промени в отчета евродепутатите включиха и финансови условия. Както се показва в текста, по-нататъшната финансова поддръжка за Сърбия ще зависи от отношението на Белград към Москва, само че също и от напредъка в демокрацията, върховенството на закона и " приемането на полезностите и целите на Европейски Съюз ".
" Да се преразгледат всички средства на Европейски Съюз за Сърбия в тази светлина, изключително всички планове, финансирани по Икономическия и капиталов проект за Западните Балкани, с цел да се подсигурява, че всички разноски на Европейски Съюз са в цялостно сходство със личните стратегически цели и ползи на Европейски Съюз ", се акцентира измежду компромисните промени.
Ако тези нови условия към Сърбия бъдат публично включени в новата тактика за разширение на Европейски Съюз, настоящето предписание от преговорната рамка, че страните кандидатки нямат задължението неотложно да се причислят към политиката на Брюксел, в това число към глобите, а да се съгласуват последователно с европейската политика, ще спре да се ползва.
" Новости " напомня, че европейският път на Сърбия от дълго време е занимателен и отбелязва, че пред страната непрекъснато се слагат нови трудности. Първо, по средата на процеса се трансформираха разпоредбите - въведена беше нова методология на договарянията, клъстери вместо глави, а в този момент към листата със отговорностите непрекъснато се прибавят нови условия. За последно страната отвори клъстер 4, който се отнася за зеления дневен ред, през декември 2021 година, преди съветското навлизане в Украйна.
Европейската комисия, която прави оценка готовността на страната за интеграция, счита, че Сърбия е подготвена да отвори клъстер 3 (конкурентоспособност и приобщаващ растеж), който трябваше да бъде " разпечатан " през декември тази година. Но при настоящето положение на нещата евентуално нищо няма да стане, в случай че Сърбия, както акцентират европейски дипломатически източници, не направи противоположен завой в връзките си с Русия.
Вицепрезидентът на Центъра за външна политика Сузана Грубиешич към този момент уточни пред " Новости ", че Европейски Съюз все по-често приказва за сериозните последствия, които може да понесе Сърбия, в случай че не се причисли към глобите. Според нея пространството за осъществяване на дългогодишна уравновесена външна политика, което в изискванията на съветска експанзия против Украйна и отговора на политическия Запад става мъчно издържано.
Неслучайно тази самодейност на евродепутатите за включване на наказване за неподчинението на Сърбия в формалните документи на Европейски Съюз пристигна преди срещата на върха в Прага на 6 октомври във връзка основаването на европейската политическа общественост, където ще бъде извършен мощен напън върху президента Александър Вучич да се откаже от сегашната си политика - да зачита териториалната целокупност и суверенитета на Украйна, само че да не постанова наказания на Русия, написа още " Новости ".

Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР